Веб-конференције

Веб-конференције омогућавају да се на једноставан начин одрже конференције са удаљеним особама и то коришћењем веб-прегледача на рачунару. Ово је идеалан начин за организацију састанка или предавања, јер је учесницима једино неопходан рачунар са веб-прегледачем, приступ Интернету, слушалице, веб-камера и микрофон.

АМРЕС обезбеђује услугу веб-конференција коју могу користити сви АМРЕС крајњи корисници. На располагању су бројне функционалности које омогућавају и олакшавају различите активности:

  • реализацију веб-конференција са више учесника,
  • позивање учесника на веб-конференцију,
  • приказ презентација и могућност "писања по табли" у току веб-конференције,
  • приказ desktop окружења у току саме веб-конференције,
  • могућност ћаскања (chat) у току саме веб-конференције,
  • размену докумената у оквиру портала,
  • размену порука у оквиру портала,
  • објављивање вести,
  • заказивање догађаја.

Портал за веб-конференције

АМРЕС услуга веб-конференција доступна је на порталу https://webconf.amres.ac.rs, а начин коришћења је детаљно описан у оквиру Упутства за коришћење услуге веб-конференција. Крајњи корисници се морају претходно пријавити (улоговати) на услугу. Предуслов је да је институција (погледајте списак) у оквиру које корисник ради или студира омогућила да се он пријави (улогује) кроз иАМРЕС федерацију идентитета. Изглед почетне странице пријављеног корисника приказана је на следећој слици.

Када се корисник улогује на портал, аутоматски му се додељује лична виртуелна соба за веб-конференције. За приступ соби, неопходно је да веб-прегледач има инсталиран Adobe Flash Player. Изглед виртуелне собе приказан је на слици испод, а могуће је мењати распоред прозора тако да она буде прилагођена за одржавање предвања, састанака, дискусија и слично. Након што jе власник приступиo виртуелној соби за веб-конференције, она постаје активна и тада се и остали учесници се могу директно прикључити конференцији, без пријаве на услугу. Власник виртуелне собе, у зависности од намене конференције може одредити да ли је приступ соби заштићен ПИН-ом, или је отворен било ком кориснику који има линк за приступ. 

Поред личних соба за веб-конференције, услуга пружа могућност кориснику да креира неограниченог броја такозваних простора. На пример, професор може да направи посебан простор за сваки предмет који има, при чему сваки има своју посебну виртуелну собу за веб-конференције. Додатно, простори омогућавају заказивање догађаја, постављање докумената, писање обавештења на зиду простора као и размену порука са осталим члановима. Власник може да га направи јавним, при чему било који други корисник који није улогован може да види странице простора, док само члан може да покрене веб-конференцију. Такође, може да креира приватни простор, чије су странице и документи доступни само члановима, а корисницима који то нису потребно је доставити URL собе и лозинку, без обзира да ли су улоговани или не.

У оквиру простора "AMRES Demo" можете се упознати са могућностима које ова услуга пружа, док све детаље у вези са употребом сервиса можете прочитати у Упутству за коришћење услуге веб-конференција.