eduroam

eduroam_300p.pngeduroam® – education roaming је услуга за бежични приступ Интернету на приступним локацијама у оквиру Србије, широм Европе и света. eduroam сервис је настао у оквиру европске TERENA иницијативе, а остварен је кроз међународни GÉANT пројекат у коме учествују европске академске и истраживачке мреже.

eduroam услуга омогућава безбедан, брз и једноставан приступ Интернету, без потребе за отварањем додатних налога за кориснике, уз коришћење већ постојећег корисничког имена и лозинке креираних на институцији у којој корисник ради или студира. Корисници eduroam услуге су студенти и запослени у научно-истраживачким и образовним институцијама широм света. У Србији га могу користити студенти, професори, предавачи, научници, истраживачи и сви други запослени у институцијама које су кориснице АМРЕС, односно сви крајњи корисници АМРЕС.

Зашто eduroam?

Да ли вас је већ корисник који је дошао у посету вашој институцији питао да ли имате eduroam? У свету, eduroam данас представља стандард за приступ Интернету у образовној и научно-истраживачкој заједници. Када студенти и запослени у академским институцијама долазе код вас у посету, они очекују да имају приступ Интернету путем eduroam услуге. Такође, да би ваши студенти и запослени имали исте могућности за приступ Интернету када посећују друге институције неопходно је да и ваша институција учествује у eduroam услузи.  Погледајте које су додатне предности увођења eduroam услуге.

Како да обезбедите eduroam услугу за ваше кориснике?

eduroam услугу у Србији обезбеђује АМРЕС, а да би и ваши корисници могли да га користе, ваша институција мора бити корисник у eduroam услуге. Потребно је да имплементирате одговарајућу аутентификациону инфраструктуру, као и да својим корисницима обезбедите дигиталне идентитете (корисничко име и лозинку) које ће користити за приступ. Додатно, наша препорука је да и ваше бежичне мрежне уређаје укључите у eduroam чиме би допринели броју приступних локација, али и значајно повећали безбедности и контролу приступа вашој бежичној инфраструктури. Ради успостављања eduroam услуге у вашој институцији, АМРЕС ће вам пружити саветодавну и практичну помоћ.

Детаље информације о eduroam услузи као што су начин рада, услови и начин приступања, упутства за имплеметацију аутентификационе инфраструктуре можете погледати на званичним АМРЕС eduroam страницама www.eduroam.amres.ac.rs.

Места eduroam приступа можете погледати на мапи.