Пројекат повезивања основних и средњих школа на АМРЕС мрежу

 

Академска мрежа Србије (АМРЕС) је у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Министарством просвете, науке и технолошког развоја, покренула  пројекат под називом „Развој ИКТ инфраструктуре у установама образовања, науке и културе“. Циљ је да све основне и средње школе у Србији добију приступ интернету преко Академске мреже Србије.  С обзиром да је реч о великом и сложеном пројекту, потребно је да се управе свих школа упознају са предностима али и обавезама  повезивања на АМРЕС рачунарску мрежу.

 

  •  Шта наша школа добија повезивањем на АМРЕС рачунарску мрежу?

Ученици добијају приступ поузданом и сигурном интернету. Сав саобраћај се филтрира, што значи да је онемогућен приступ сајтовима који садрже порнографију, педофилију, коцкарске игре и промовисање криминала. У сваком тренутку доступна је и наша корисничка подршка за проблеме у функционисању мреже. Такође, добијате и право коришћења бројних АМРЕС услуга које можете пронаћи на нашем сајту

 

  •  Колико кошта повезивање и коришћење интернета преко АМРЕС мреже?

Трошкове повезивања сноси АМРЕС који је за ту намену добио средства из буџета Републике Србије. АМРЕС  не наплаћује школама  коришћење интернета. Међутим, инсталацију и одржавање комплетне локалне информационо-комуникационе опреме унутар објеката, финансира сама школа. Такође, школе немају право да својим ученицима, запосленима или трећим лицима наплаћују коришћење АМРЕС мреже и сам приступ интернету.

 

  •  Како се наша школа може пријавити за овај пројекат?

Одлуком Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства трговине, туризма и телекомуникација, све основне и средње школе у Србији су обухваћене овим пројектом и самим тим имају право да се повежу на АМРЕС рачунарску мрежу. Да би убрзали процедуру, било би добро да ваша школа попуни захтев који се налази на нашем сајту https://www.amres.ac.rs/institucije/kako-postati-amres-korisnik .

 

  • Наша школа већ користи и плаћа интернет једном од провајдера. Инфраструктура је већ постављена и шта са тим? Да ли се она може искористити и за повезивање на АМРЕС мрежу?

Повезивање на АМРЕС мрежу никако не значи да морате да престанете да користите услуге тог провајдера. У зависности од начина на који сте повезани, постоји могућност да се инфраструктура (која већ инсталирана у школи) искористи и за прикључење на АМРЕС мрежу. Процену на лицу места обављају стручни тимови Телекома Србија који су и задужени за инсталатерске радове.

 

  • Ко ће све моћи да користи рачунарску мрежу АМРЕС у школи?

АМРЕС мрежу имају право да користе сви ученици и запослени у школама у Србији. Каква ће бити политика коришћења, зависи од одлуке одговорних лица, односно става управе школе.  Приступ  мрежи могу да имају рачунари из кабинета за информатику, али и они који се налазе код особља школе (директор, секретар, шеф рачуноводства и др.). Коришћење интернета  може бити омогућено и преко „wi-fi” сигнала.

 

  • Уколико дође до неког квара на уређају и уопште на мрежи, ко је надлежан за решавање проблема?

Проблеме и кварове који се догоде на мрежи изван школе (укључујући и уређај који је Телеком Србија поставио за успостављање везе), решаваће стручњаци АМРЕС и Телекома Србије. За одржавање мреже, сервера, рачунара и комуникационе инфраструктуре унутар објекта надлежна је сама школа.

 

За сва додатна питања, можете нас контактирати на:  kontakt@amres.ac.rs или позивом на телефон: 011/7158-942